Vecini în război


Rusia a atacat Ucraina: Război la graniţa României

În Ucraina este război. După ani de zile de alternanță între provocări agresive și negocieri diplomatice, calea îngustă a păcii a fost abandonată cu totul ieri seară, când trupele rusești au invadat Ucraina din diferite părți. Biserica Evanghelică C. A. în România (B.E.C.A.R.) urmărește cu consternare evenimentele.

"Observăm cu stupoare și tristețe evenimentele teribile din țara vecină. Mutarea violentă a frontierelor nu trebuie să aibă loc în secolul XXI", declară episcopul Reinhart Guib într-o primă reacție: "Agresiunea regimului rus nu provoacă decât mizerie și declin. De ambele părți vor fi moarte și suferință, în special în rândul oamenilor nevinovați. Prin urmare, gândurile noastre se îndreaptă către oamenii din orașele și regiunile afectate din Ucraina. - Să ne rugăm pentru pace în Europa!"

În acest context, episcopul Guib a scris și o Rugăciune pentru pace în Ucraina, pe care o publicăm mai jos.

Consternare în parohiile B.E.C.A.R.

Părintele Uwe Seidner din Vulcan (jud. Brașov), care a călătorit atât în Rusia, cât și în Ucraina de mai multe ori în ultimii ani și care are numeroase contacte în aceste țări, declară cu tristețe: "După părerea mea, regimul Putin va încerca cel puțin să instaureze la Kiev un regim pro-rus și controlabil. Totuși, după cele mai recente evenimente, nu este exclus că Rusia vrea să ocupe complet o mare parte din Ucraina, de exemplu 'Novorossiia'."

Corina Derla, curator al Parohiei Bisericii Evanghelice C. A. din Suceava, raportează primii refugiați care încearcă să ajungă din nordul Bucovinei în sudul Bucovinei, în România. "Prietenii din Cernăuți m-au rugat deja în mod special să îi pot găzdui aici în caz de urgență". Mulți oameni din județul Suceava au legături de familie cu Bucovina de Nord (Ucraina). Persoanele care pot dovedi că strămoșii lor au avut cetățenie română în perioada interbelică au solicitat pașapoarte românești în număr din ce în ce mai mare de la invadarea Crimeii (2014), iar unele s-au stabilit deja aici.

Mii de ucraineni au trecut, de asemenea, granița în Republica Moldova în ultimele ore. La Bacău, aviația română a escortat la aterizare un avion militar ucrainean care a încălcat spațiul aerian românesc. Este posibil ca pilotul să fi vrut să fugă de război în acest fel.

Guvernul României a înființat un task force de securitate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Rugăciune pentru pace în Ucraina

Atotputernice și milostive Dumnezeu, care ai creat lumea noastră ca un loc al bunătății și al păcii, îți mulțumim pentru multele decenii de pace în Europa și în țara noastră. Fiul tău Isus Hristos a exemplificat pacea și iubirea. El a pășit pe calea reconcilierii și a crucii.

Aducem în fața Ta temeriile și plânsetele noastre în privința terorii, războiului și vărsării de sânge în lumea noastră și în special în Ucraina. Doamne împotriveștete Tu la orice comportament de putere excesivă care distruge viața și provoacă suferință oamenilor.

Te rugăm să chemi pe cei responsabili din Rusia și din întreaga lume să se întoarcă înapoi la masa dialogului, să renunțe la arme și să caute pacea, care doar ea face posibilă viața și comuniunea interumană și cu Tine.

Te rugăm să fi alături de frații în credință și toți oamenii din Ucraina, dar și din Belarus și din Rusia. Să devenim cu toții instrumente ale păcii tale în cuvânt și faptă, în rugăciune și în muncă. Miluiește-ne pe noi toți și dă-ne pacea Ta care este mai presus decât orice. Amin.