Școala de vară ca prin pas spre o cooperare ulterioară


Sebastian Bethge cu participanții la Apold Heritage Lab (Foto: Magdalena Menzinger)

În perioada 18-27 iulie, la Biserica Fortificată Apold a avut loc o școală de vară pentru profesioniști și specialiști în devenire în domeniul conservării patrimoniului, sub titlul Apold Heritage Lab. Participanții, din România și Germania sunt studenți în domeniul arhitecturii și conservării patrimoniului. Pe parcursul celor zece zile, s-au cristalizat perspective interesante pentru cooperări viitoare.

Partenerul specializat și gazda Școlii de vară a fost Asociația CasApold, care activează pe plan local de un deceniu și jumătate sub conducerea berlinezului Sebastian Bethge și care organizează școli de vară pe tema tehnicilor meșteșugărești. Organizarea Apold Heritage Lab 2022 a fost asigurată de studenții programului de masterat Protecția patrimoniului cultural european din cadrul Universității Europene Viadrina din Frankfurt pe Oder (Germania). Printre partenerii și sponsorii Apold Heritage Lab se numără instituții de renume precum Universitatea Europeană Viadrina, Comisarul pentru Cultură și Media al Guvernului Federal German, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (București), Universitatea din Bamberg, Universitatea de Științe Aplicate din Coburg, Facultatea de Arhitectură din Timișoara, Fundația Biserici Fortificate, Biserica Evanghelică C. A. din România și Asociația Arcus (Filitelnic).

Program bogat

În timpul Școlii de vară, participanții s-au ocupat în special de inspecția clădirilor, de înregistrarea degradărilor și de monitorizarea clădirilor istorice, folosind ca studio de caz biserica fortificată Apold. În plus, aceștia au avut ocazia de a cunoaște în practică diverse tehnici de lucru istorice.

Pe 23 iulie, în cadrul laboratorului Apold Heritage Lab din prima jumătate a programului, a fost organizat un simpozion al experților cu prezentări și prelegeri interesante pe tema protecției patrimoniului cultural. Printre vorbitori s-au numărat Ștefan Bâlici (Președintele Camerei Arhitecților din România), Paul Diehl (Churchfortress e.V. / Movile), Mihai Ferenc (Atelier Monumenta Transsylvaniae / Filitelnic), Prof. Olaf Huth, Prof. Gerhard Gresik (Coburg University of Applied Sciences) și Prof. Daniel Tellman (Universitatea din Timișoara). Fundația Biserici Fortificate a fost reprezentată de Ramona Laczkó David și Ruth István și a prezentat proiectul de reutilizare adaptiva Fortivacation. Studenții au prezentat rezultatele intermediare ale activității lor din primele zile ale Heritage Lab. În cele din urmă, după-amiaza, prieteni ai peisajului bisericii fortificate și alte persoane interesate în general de conservarea patrimoniului au vizitat Ziua Porților Deschise la biserica fortificată Apold, în ciuda temperaturilor ridicate. Oaspeții au profitat de ocazia de a stabili noi contacte și de a afla informații de specialitate despre provocările pe care le presupun proiectele care vizează clădirile istorice, în dialog cu cadrele universitare și studenții.

Duminică, profesorii și studenții au pornit într-o excursie de specialitate în peisajul bisericii fortificate: În timpul unor scurte șederi în bisericile fortificate din Valea Viilor, Richiș, Cincu și Movile, participanții au avut posibilitatea de a se cunoaște în profunzime diversitatea patrimoniului cultural sacru din sudul Transilvaniei și nu numai că au dobândit cunoștințe valoroase și aprofundate despre istoria artei și meșteșuguri, ci au primit, de asemenea, informații utile despre această zonă și oamenii săi.

Perspective viitoare

Pe parcursul celor zece zile ale evenimentului s-au conturat, de asemenea, noi perspective promițătoare pentru viitor. Gazda Sebastian Bethge (CasApold) descrie: "Analizele clădirii bisericii și ale fisurilor individuale din zidărie au scos la iveală descoperiri care sugerează că istoria construcției bisericii fortificate din Apold ar fi putut fi parțial diferită de ceea ce s-a presupus anterior. În anii următori, de exemplu, vom ajunge cu siguranță la concluzia că clopotnița ar putea fi mult mai veche decât am presupus până acum. Diverse cauze ale daunelor ar putea, de asemenea, să fie scoase la iveală prin studii suplimentare." În orice caz, premisele pentru analize aprofundate ale clădirilor sunt foarte bune, deoarece toți cei implicați au fost de acord că Apold Heritage Lab ar trebui să devină un eveniment organizat cu regularitate în anii următori și sunt deja nerăbdători să își continue cercetările.

Planurile Asociației CasApold de a înființa un Centru educational pentru meșteșuguri au fost, de asemenea, discutate cu pasiune de către participanții și invitații Școlii de vară. Centrul va găzdui un centru de cercetare și documentare pentru bisericile fortificate și va continua să ofere, ca și până acum, cursuri de perfecționare în domeniul meșteșugăritului. În acest scop, fosta casă parohială va fi restaurată, iar utilizarea bisericii fortificate va fi extinsă. Au fost discutate mai multe propuneri pentru combinarea spațiilor de învățare, de lucru și de creație în ansamblul fortificat Apold. Astfel, obiectivul echipei din jurul lui Sebastian Bethge și al asociației sale CasApold de a face din ansamblul bisericii din sat un "obiectiv permanent în conservarea monumentelor istorice din Transilvania" este tot mai aproape!