Pași spre salvare


Repararea acoperișului (Poza: zVg)

Salvarea bisericii fortificate din Dobârca (protopopiatul Sebeș) avansează cu pași repezi! În aceste săptămâni se desfășoară importante lucrări de reparații, care ar trebui să constituie o bază pentru restaurarea ansamblului bisericii fortificate din Țara Secașelor, grav afectată de o soartă neprielnică.

Biserica Fortificată Dobârca, care datează parțial din secolul al XIII-lea, este unul dintre cele mai valoroase ansambluri din peisajul bisericilor fortificate. La sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, biserica a fost fortificată. Deosebit de valoros este arcul de triumf, care datează dinaintea acestor modificări. Pe lângă intervențiile importante asupra acoperișului bisericii, care a suferit în trecut daune deosebit de grave, arcul de triumf are în prezent o prioritate specială în cadrul lucrărilor din interiorul bisericii.

Proiect comunitar

Lucrările de la Dobârca pot fi realizate datorită unei finanțări din partea Autorității Naționale pentru Monumente / Institutul Național al Patrimoniului (INP), a cofinanțării din partea Consistoriului Național al Bisericii Evanghelice C. A. în România (B.E.C.A.R.) și în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu și CNM Muzeul ASTRA. Finanțarea obținută pentru proiectul "Punerea în siguranță și consolidarea corului și a arcului de triumf la biserica evanghelică din Dobarca, judetul Sibiu", este de 200.000 de lei. Lucrările fac parte din programul INP Timbrul Monumentelor, sesiunea 2022, subprogramul Interventii de urgență.

Implicarea comunității satului, precum și a publicul regional și național în conservarea ulterioară a monumentului este un deziderat, iar succesul acestor demersuri este extrem de important pentru viitorul bisericii fortificate din Dobârca.