România în doliu după ultimul său Rege


Mihai I. al României : 1921 - 2017 (Foto: Wikimedia-Commons)

La 5 decembrie, ora 13 ora României, s-a stins Mihai I. al României în vârsta de 97 de ani la reşedinţa sa din Elveţia. Ştirea a fost transmisă printr-un comunicat oficial de secretariatul familiei regale. Reprezentanţi ai politicii, mediului de afaceri şi culturii româneşti şi-au exprimat regretul şi compasiunea. Preşedintele Comisiei Europene , Jean-Claude Juncker, a trimis condoleanţe din partea Uniunii Europene. De asemenea, Biserica Evanghelică C. A. din România (B.E.C.A.R.) se alătură mesajelor de condoleanţe.

Mihai I. s-a născut la 25 octombrie 1921 în Sinaia ca fiu al lui Carol II. şi al soţiei sale Elena. A urcat pe tronul României mai întâi ca infante (1927-1930) iar apoi din nou din 1940 până la 1947. Tânărul monarh a pregătit, începând cu anul 1943, împreună cu reprezentanţii partidelor politice interbelice, ilegale oficial, cât şi cu comuniştii lovitura de stat de la 23 august 1944 (întoarcerea armelor), arestându-l pe dictatorul Ion Antonescu şi  punând capăt alianței cu Germania hitleristă. Astfel au putut fi evitate în mare măsură lupte pe teritoriul României. Trei ani mai târziu, pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai I. a fost silit de către comuniști să abdice şi să părăsească ţara, după care Mihai şi soţia sa Anna de Bourbon-Parma (1923-2016) au trăit în exil în Elveţia.

Prima sa vizită în anul 1992, după căderea regimului comunist, a făcut mare senzaţie, fiind întâmpinat de peste un milion de oameni, care i-au prezentat onoarea. Deja din anul 1990 Excelenţa Sa a încercat să viziteze România. De abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu (1996-2000) i-a fost acordată din nou cetăţenia română.

Om de stat şi instanţă morală

În repetate rânduri ultimul rege al României, în calitatea sa de observator fin al evenimentelor vremii şi sfătuitor bine intenţionat, şi-a făcut apariţia în public. Printre altele a fost un adept hotărât al integrării europene a României  . În august 1997 Alteţa Sa Mihai şi soţia sa Anna au vizitat Biserica Evanghelică din Sibiu, unde fostul monarh s-a întâlnit cu episcopul din acea vreme Dr.dr.h.c  Christoph Klein, exprimându-şi aprecierea faţă de B.E.C.A.R.. În anul 2011 Mihai I a fost întâmpinat şi în Parlamentul României. În cuvântarea sa Alteţa sa, pe atunci la 90 de ani, le-a adus aminte reprezentanţilor poporului printre altele de importanţa sentimentelor de responsabilitate: „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştrii, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştrii.“

Ultimul rege în viaţă al unui fost stat comunist s-a retras la începutul anului 2016 din viaţa publică, după ce starea sa de sănătate a început să se înrăutăţească. În vara anului trecut a decedat şi soţia sa Anna.

Casa Regală a României a publicat programul oficial al funeraliilor regale. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai I urmează să ajungă pe 13 decembrie, la ora 11.00, pe aeroportul Otopeni, înmormântarea fiind programată pentru 16 decembrie, la Curtea de Argeş. Președintele Klaus Johannis și reprezentanţii Guvernului României au anunțat doliu naţional în 14, 15 şi 16 decembrie, relatează agenția Mediafax.