Roadeș: Concluziile analizei pe teren


Concluziile analizei

După prăbușirea unei parte a unui turn din cadrul Bisericii fortificate din Roadeș (jud. Brașov), ridicată în secolul XIV, din 14 februarie 2016, în 18.02.2016 a avut loc o vizită de lucru a delegației Bisericii Evanghelice C. A. din România și Direcției Județene de Cultura Brașov, cu participarea arhitecților Emil Crișan, Peter Mrass, Bodor Csaba.

Situația este următoarea:
 
1. Biserica fortificată din Roadeș este unul din obiectivele pentru care se pregătește de peste un an depunerea unui proiect de renovare cu finanțare europeană.
 
2. Biserica Evanghelică face demersuri de a introduce refacerea turnului avariat în proiectul european.
 
3. Masurile urgente de asigurare trebuie intreprinse înainte de un posibil proiect cu finanțare europeană, deci trebuie finanțate din fonduri proprii ale bisericii sau din donații.
 
4. Lucrările necesare se impart in trei categorii
 
a. Masuri de asigurare urgente. (îndepartarea molozului, asigurarea peretelui nordic prin proptele de lemn cu contravânturi, asigurarea zonei surpate)
b. Lucrări de refacerea și consolidarea turnului (montare de schela, demontare a trei clopote,  consolidarea peretilor perimetrali etc.)
c. Lucrări de reparație aparute suplimentar (refacerea podestelor și scărilor, refacerea finisajelor, refacerea drumurilor de strajă afectate)
 
5. Costurile nu pot fi estimate la ora actuala, dar vor fi de sute de mii de Euro.