Turnul din Roadeș ne îndeamnă spre conlucrare


Turnul din Roadeș ne îndeamnă spre conlucrare.

În data de 14 februarie 2016, o parte a unui turn din cadrul Bisericii fortificate din Roadeș, ridicată în secolul XIV, s-a prăbușit. În cadrul unei vizite de lucru, în data de 18 februarie, experții noștri o să se documenteze la fața locului și o să întreprindă pașii necesari pentru salvarea acestui monument unic.

Întâmplarea de duminica trecută este cu atât mai tristă și pentru ca Biserica fortificată din Roadeș face parte din următorul proiect cu finanțare europeana, de reparații ale acestui tip de monumente istorice . Acum a devenit necesară o reevaluare. Consistoriul Superior acționează cu  responsabilitate, are deja o imagine făcută de la fata locului și este în contact permanent cu persoanele responsabile din structurile bisericești si de stat. Mâine, joi (NB 18.02), va avea loc o analiză pe teren în arealul Bisericii fortificate, la care participă factorii responsabili și experți. Pe lângă curatorul districtual Ortwin Hellmann, vor lua parte între alții și reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultura cât și  arhitecții Peter Mrass, Emil Crișan și Csaba Bodor. Pe baza concluziilor trase la aceasta analiza, Consistoriul Superior va lua măsurile necesare și va informa opinia publică despre situația de la Roadeș. Pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenta se va implica și Fundația pentru Bisericile Fortificate.

"Să acționăm în solidar"

Șocul cauzat de evenimentul de duminică este profund. Episcopul Reinhart Guib declară: “Vestea despre prăbușirea unei părți a zidului turnului bisericii din Roadeș mă îngrijorează Încă o dată se adeverește faptul că păstrarea patrimoniului cultural este posibilă doar dacă acționăm în solidar. Nici comunitatea, nici districtul și nici Consistoriul Superior sau inițiativele private de păstrare a patrimoniului nu pot reuși de unele singure. Mulți dintre cei interesați de patrimoniul cultural al sașilor transilvăneni, de aici sau de departe, și-au arătat deja solidaritatea si disponibilitatea de a ajuta. Pentru aceasta suntem recunoscători. La fel speram și la o colaborare constructiva din partea Statului român!”

Tristul eveniment din Roadeș va fi abordat și la o consultare a Bisericii Evanghelice C.A. din România cu reprezentații instituțiilor săsești din tara si de peste hotare, consultare ce a fost planificată anterior și va avea loc în data de 19 februarie la Bad Kissingen (Germania).