Hirotonisire la Biserica Neagră


Hirotonisire la Brașov: pr. Adriana Florea, primpreotul Christian Plajer, episcopul Reinhart Guib și pr. Hildegard Servatius-Depner. (Foto: Peter Simon)

Adriana Florea, până în 2014 vicar în parohia evanghelică C. A. din Cisnădie, a fost hirotonisată în primă zi de Advent (în postul Crăciunului) la Brașov. Noua femeie-preot s-a născut în 1988 la Mediaș și a fost studentă la Facultatea de Teologie Protestantă în Sibiu din 2007.

Sfânta liturgie a fost celebrată de Episcopul Reinhart Guib și Părintele Christian Plajer, primpreot la Brașov. Printre oaspeții s-au numărat și decanul (protopopul) Dr. Daniel Zikeli, primpreot la București și mulți alți preoți și curatori ai Bisericii Evanghelice C. A. din România, reprezentanții altor culte și membrii "Comunității Honterus" (enoriașii lutherani din Brașov). Doamna Florea va fi cel de al treilea preot care slujește în orașul de sub Tâmpa, pe lângă primpreotul Christian Plajer și preotul Peter Demuth.

În 2014 a mai fost hirotonisit preotul Dionisie Aron, la Cisnădioara. După Marion Müller (2003) și Hannelore Agnethler (2007), Adriana Florea este cea de a treia femeie-preot hirotonisită în comunitatea Bisericii Negre. Exact cu douazeci de ani în urmă, hirotonisirea femeilor a fost introdusă în statutul Bisericii Evanghelice C. A. din România iar acum 15 ani a fost hirotonisită prima femeie-preot, Birgit Hamrich.