Finalizarea lucrărilor la biserica evanghelică Dobârca


3 noiembrie 2022: inspecție oficială a bisericii evanghelice din Dobârca

După aproape o jumătate de an, de la primirea finanțării prin programul TMI / sesiunea 1 / 2022, subprogramul Intervenții de urgență, program derulat de Institutul Național al Patrimoniului, lucrările privind ultimele măsuri de intervenție au fost finalizate pe 3 noiembrie anul acesta cu o inspecție oficială a bisericii evanghelice din Dobârca (județul Sibiu, Protopopiatul Sebeș). Clădirea este acum asigurată pentru moment, iar planificarea ulterioară a ansamblului structural poate fi luată în considerare.

Cu un acoperiș reparat și nou-nouț pe aripa corului, precum și cu jgheaburile aferente, biserica protestantă din Dobring s-a prezentat de curând vizitatorilor interesați! În interior, cunoscătorii acestui important monument arhitectural vor observa imediat că arcul de triumf, care era amenințat cu prăbușirea, a fost reparat, ceea ce înseamnă că întreaga secțiune a clădirii poate fi descrisă ca fiind scoasă din pericol. Prin intermediul unor intervenții relativ mici în zona altarului din interiorul bisericii, care respectă principiile de conservare, a fost posibilă restaurarea zidăriei cu materiale compatibile cu fondul original.

Pentru a putea evalua starea clădirii, a fost comandată mai întâi o expertiză la inginerul expert Csaba Bodor, care, din păcate, a confirmat pericolul iminent de prăbușire. În calitate de proiectant general, arhitectul Emil Crișan a putut apoi să elaboreze un proiect tehnic, care a servit drept bază pentru cererea de oferte pentru lucrările de construcție. Firma S.C. Coloana S.R.L. a executat, în final, lucrările de reparații în regim de urgență la obiectivul biserica evanghelică Dobârca. Titlul oficial al proiectului, finanțat de INP, prin programul Timbrul Monumentelor cu suma de 200.000 de lei, a fost "Punerea în siguranță și consolidarea corului și a arcului de triumf la biserica evanghlică din Dobarca, judetul Sibiu" si se înscrie în sub-programul Intervenții de urgență.

Corul și arcul de triumf aferent, care se aflau în pericol de prăbușire din cauza anilor de vandalism, neglijență și furturi, atât pe acoperiș, cât și în interior, au fost factorul decisiv în decizia de a lua măsurile de urgență actuale în urmă cu mai bine de un an. În data de 3 noiembrie 2022, proiectantul general, dirigintele de șantier, reprezentanții firmei de construcții S.C. Coloana S.R.L., Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice A. C. în România, precum și dirigintele de șantier din partea Institutului Național al Patrimoniului (INP) s-au întâlnit pe șantier pentru recepția finală a construcției. Toți cei implicați au fost mulțumiți de măsurile implementate asupra bisericii. În ceea ce privește restaurarea dorită pe termen lung a întregului ansamblu de biserici fortificate, lucrarea acum finalizată, executată cu profesionalism, a fost un pas esențial.

"Cheia pentru durabilitate"

Stefan Bichler, responsabil de relații publice în cadrul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România este mulțumit de rezultate: "De ani de zile, starea ansamblului bisericii fortificate Dobârca a fost o bătaie de cap pentru noi. Diferiți actori au încercat de mai multe ori să restaureze sau cel puțin să securizeze clădirea. Din păcate, acest lucru nu a avut niciodată succes până acum." În cazul de față, însă, un avantaj decisiv va fi implicarea populației locale, care a fost luată în considerare în planificarea generală, spune Bichler: "Lipsa de înțelegere a bisericii fortificate din partea sătenilor a accelerat foarte mult deteriorarea ansamblului de clădiri în ultimii ani. Putem vedea cât de important este rolul acestor oameni în alte sate, mai ales acolo unde a funcționat salvarea bisericilor fortificate. Cred că această strategie se va dovedi a fi o cheie importantă și crucială pentru sustenabilitate."

Micul sat Dobârca, în care trăiesc doar 750 de persoane, a fost menționat pentru prima dată în documente încă din 1309. Astăzi aparține, din punct de vedere politic, de Primăria Miercurea Sibiului (județul Sibiu). Biserica evanghelică fortificată este monumentul central și cel mai important din sat. Pentru a realiza această conștientizare în rândul oamenilor din sat, responsabilii au pus de data aceasta un accent mai mare pe tineri. La 25 septembrie, în curtea Muzeului Țării Secașelor din Miercurea Sibiului a avut loc un eveniment, care, pentru prima dată, s-a axat și pe subiectul bisericilor fortificate sub forma unei prezentări a semnificației concrete a acestora pentru regiune. În cadrul atelierelor de lucru pentru copii, special adaptate acestui subiect, au fost folosite cutia bisericilor fortificate și jocul de memorie al Fundației Biserici Fortificate. În acest fel, valoarea acestor monumente a putut fi transmisă tinerilor într-un mod ludic. Muzeul Ținutului Secașelor face parte din rețeaua Complexului Național Muzeal ASTRA, care este partener al proiectului, împreună cu Consiliul Județean Sibiu.

"Ca Biserică evanghelică, suntem foarte recunoscători Consiliului Județean Sibiu, Muzeului ASTRA, Institutului Național al Patrimoniului și tuturor persoanelor și instituțiilor implicate în realizarea acestui proiect. Acum este din nou posibil să demarăm planuri suplimentare pentru această clădire monument, inclusiv planuri pe termen mediu și lung", explică Stefan Bichler.

Biserica fortificată din Dobârca, ale cărei origini datează din secolul al XIII-lea, este una dintre perlele acestui peisaj de biserici fortificate. Reprezintă un amestec de stiluri romanic, gotic și neogotic și are elemente defensive, unele dintre ele destul de rare în această regiune. În zona sălii corului există urme de picturi medievale de dinainte de Reformă pe pereți, care, potrivit unui studiu, datează cel mai probabil din secolul al XIV-lea.

Parohul orașului Sebeș, Alfred Dahinten, care din 15 octombrie anul acesta este și noul decan al Consistoriului districtual Sebeș și, prin urmare, responsabil pentru parohia Dobârca, este foarte bucuros de noile perspective ale parohiei din Țara Secașelor: "Prin sprijinul INP și al celorlalți parteneri de proiect, este posibil să ne gândim din nou la soarta bisericii din Dobârca într-un mod mai pozitiv. În numele Consistoriului districtual din Sebeș, aș dori să mulțumesc tuturor pentru acest lucru! Dacă vom reuși acum să facem împreună alți pași importanți pentru restaurarea întregului ansamblu al bisericii, acest lucru ar fi benefic atât pentru sat cât și pentru întreaga regiune."