Călătoria de studiu a studenților masteranzi de la Universitatea Europeană Viadrina


Participanții în biserica fortificată din Biertan (Imaginea: Ph. Harfmann)

În ultima săptămână a lunii martie, o echipă de experți de la Universitatea Europeană Viadrina din Frankfurt/Oder, Germania, a vizitat spațiul cultural transilvănean și bisericile fortificate. În cadrul călătoriei anuale de studiu a studenților de la programul de masterat Protecția patrimoniului cultural european, 12 absolvenți și studenți au vizitat Bucureștiul și Transilvania, sub îndrumarea coordonatoarei programului de studiu, doamna Dr. Izabella Parowicz. Grupul a fost însoțit de Prof. Dr. Thorsten Albrecht, referent artistic al Bisericii Evanghelice din Hanovra, care, împreună cu Facultatea de Arte și Știință Aplicată din Hildesheim (HAWK), a implementat și consiliat, în ultimii ani, mai multe proiecte în Transilvania.

Itinerariul călătoriei a început în București, continuându-se cu Sibiu, Mediaș, Sighișoara, Valea Hârtibaciului și Brașov. Programul a prevăzut vizite ghidate ale bisericilor fortificate, ale orașelor și satelor. Fiecare dintre acestea, dar și peisajul cultural și artistic din România în ansamblul său, au lăsat o puternică impresie participanților. În plus, aceștia au avut ocazia să întâlnească numeroși reprezentanți ai Bisericii Evanghelice C. A. din România, ai Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, precum și ai organizațiilor și inițiativelor din regiune. De asemenea, consulul Germaniei la Sibiu, doamna Judith Urban, a luat parte la o discuție foarte interesantă cu grupul de participanți. Excursia a fost organizată și însoțită de reprezentanți ai Biroului de Coordonare Biserici Fortificate.

Șederea de șase zile a avut rezultate positive pe toate planurile. S-au pus în discuție organizarea unor vizite ulterioare, dar și posibilitățile de cooperare cu actorii din regiune.

Philipp Harfmann