Derularea proiectului '18 biserici fortificate' corectă


Apold (jud. Mureș)

După ce în ultimele luni jurnalistul britanic Luke Dale Harris şi-a exprimat în mod repetat dubiul în diferite publicaţii din ţară şi străinătate asupra derulării corecte a proiectului UE privind lucrările de salvare a celor 18 biserici fortificate, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România aduce următoarea clarificare:

1.    Acuzaţiile privind presupusele comenzi la furnizori în baza unor relaţii personale nu sunt doar incorecte, ci şi absurde, deoarece ele din punct de vedere contractual merg în gol. În baza unor reglementări stricte privind derularea proiectelor UE, persoanele care sunt criticate de domnul Harris sunt excluse de la luarea deciziilor în încheierea contractelor cu furnizorii. Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C. A. nu poate achiziţiona materiale în calitate de beneficiar în cadrul unor asemenea proiecte, și nici nu poate decide asupra acestora sau a producătorului lor. Pentru un jurnalist de specialitate , aceste informaţii ar fi trebuit să fie cunoştințe de bază. 

2.    Afirmaţia că la toate lucrările s-au folosit ţigle doar de la unul şi acelaşi producător este falsă. Ţiglele pentru lucrările acoperișurilor provin de la mai multe firme iar în unele cazuri este vorba chiar de ţigle executate manual prin ardere.

3.    Acuzaţiile că s-a lucrat neglijent, se resping categoric. Nu doar arhitecţii competenţi, dar şi alţi specialişti în domeniu au confirmat în repetate rânduri executarea corespunzătoare şi corectă a lucrărilor. Acolo unde s-au constatat deficienţe, acestea pot fi remediate în cadrul perioadei de garanţie.

4.    Afirmaţia că materialul vechi însă încă adecvat ar fi fost distrus în mod intenționat este și aceasta falsă. Dimpotrivă, ţiglele mai vechi au fost păstrate şi refolosite fie la obiectivul iniţial, fie la alte obiective ale restaurării.

În mod inacceptabil jurnalistul britanic amestecă reiterativ diverse aspect: proiectul abordat  (Titlul original: „Tezaure fortificate redescoperite – Dezvoltarea durabila a regiunii Centru prin punerea in valoare a potențialului al rețelei de biserici fortificate săsești din Transilvania“) nu a fost niciodată conceput ca un proiect de restaurare şi nici ca proiect de renovare. Nu trebuie să fii expert pentru a recunoaşte că pentru asemenea proiecte suma alocată de 5,5 Mio. € nu ar fi ajuns nici pentru o mică parte din cele 18 biserici. Mai mult, de la bun început a fost vorba despre un proiect de reabilitare a monumentelor pentru a împiedica deteriorarea gravă a obiectivelor. Prin urmare, toate acuzaţiile care se îndreaptă împotriva unor “măsuri greşite de restaurare” nu pot privi acest proiect sau firmele şi persoanele implicate.

Anchete necurate, stil scandalos

Pe lângă toate acestea, autorul foloseşte un limbaj ieftin prin excelenţă (“brutalitate”, “distrugere” etc.), care conferă conţinutului un dramatism suplimentar, însă nu schimbă cu nimic starea de fapt. Pentru a accentua acuzaţiile de corupţie, unele cunoştinţe ocazionale sunt etichetate  „prietenii strânse”. Dovezile cu care se laudă nu sunt aduse la cunoştinţa cititorilor. Unor declaraţii decisive li se atribuie surse anonime. La sfârşit domnul Dale Harris însoţeşte atacurile sale şi cu denigrări personale.

În acest jurnalism tipic de campanie se fac în cele din urmă referiri la statistica generală de corupţie din România, prin care se face aluzie la persoane integre cu “314 condamnări din cauza corupţiei privind proiecte finanţate de UE din România”.

Dl. Dale Harris ignoră replicile reprezentanţilor Bisericii Evanghelice C. A. din România, mesajele din convorbirile persoanele cu reprezentanţii Bisericii Evanghelie C. A. din România din primăvara anului 2015, poziţia oficială a Consistoriului Superior de la începutul lunii august şi permanenta critică privind modul său de a proceda, venită din diverse direcţii (Episcopia romano-catolică Timişoara, reprezentantul guvernamental german Koschyk şi alţii), neezitând să afirme neadevăruri sau să denigreze persoane şi instituţii.

Desigur, şi persoanele care nu respectă criteriile minime ale unei anchete curate au dreptul la exprimarea opiniei. Însă domnul Luke Dale Harris şi-a pierdut dreptul de a se numi un jurnalist serios.