Ajutor pentru Biserica Fortificată Dobârca


O șansă pentru Dobârca

Timp de mulți ani, nu au existat vești bune din Dobârca: neglijența, furtul, vandalismul și degradarea structurală au afectat ansamblul bisericii, care datează parțial din secolul al XIII-lea, într-o asemenea măsură încât clădirea trebuie să fie descrisă în prezent ca fiind "în pericol de prăbușire". - O soartă care acum urmează să fie prevenită cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului (INP) prin programul Timbrul Monumentelor 2022.

Cei care, în ultimii ani, au început să creadă că biserica fortificată din Dobârca nu mai poate fi salvată și că, în cel mai bun caz, ar putea fi păstrată ca ruină, vor fi de acum înainte dezmințiți de această idee. În colaborare cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice A. B. în România, Consiliul Județean Sibiu și Muzeul ASTRA, INP, prin programul Timbrul Monumentelor, oferă o finanțare de 200.000 de lei bijuteriei arhitecturale din Protopopiatul Sebeș. Titlul oficial al proiectului este "Punerea în siguranță și consolidarea corului și a arcului de triumf la biserica evanghlică din Dobarca, judetul Sibiu" și face parte din programul "Timbrul Monumentelor 2022, componenta Interventii de urgență". Scopul proiectului este de a salva biserica fortificată prin măsuri de urgență. Proiectul se va derula până la sfârșitul lunii septembrie 2022.În primul rând, acoperișul de deasupra corului și arcul de triumf vor fi consolidate și securizate. De asemenea, se va urmări "creșterea gradului de conștientizare a publicului local, regional și național cu privire la valoarea arhitecturală, culturală și socială a bisericii fortificate din Dobârca".

Implicarea tinerilor din sat

Tocmai lipsa de înțelegere a bisericii fortificate de către populația locală a satului este cea care a accelerat mult deteriorarea ansamblului de clădiri în ultimii ani. Acest lucru va fi contracarat acum prin implicarea specifică a elevilor din Dobring de către Consiliul Local și Muzeul ASTRA (prin Muzeul Țării Secașelor). Experiențele pozitive din alte sate comparabile, unde entuziasmul populației a reușit să protejeze castelul bisericii, permit un optimism prudent.