AFCP: Donație din partea SUA pentru trei biserici fortificate


Ambasadorul Hans Klemm, Episcopul Reinhart Guib și secretarul general Friedrich Gunesch la Movile.

Ambasada Statelor Unite ale Americii contribuie cu suma de 59.300 USD din Fondul Ambasadorului pentru conservarea patrimoniului cultural („Ambassador’s Fund for Cultural Preservation” (AFCP)) pentru lucrările de conservare la bisericile fortificate din Agârbiciu, Daia și Movile, care aparțin Bisericii Evanghelice C.A. din România (BECAR). La 4 mai 2017, într-un cadru festiv, excelența sa ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm a înmânat cecul simbolic episcopului Reinhart Guib.

La invitația Fundației Biserici Fortificate, episcopul Reinhart Guib, curatorul Prof. Friedrich Philippi și secretarul general Friedrich Gunesch au întâmpinat delegația SUA condusă de ambasadorul Hans Klemm la Movile, într-o zi însorită. Diplomatul american a explicat că Statele Unite doresc ca, prin astfel de acțiuni, să preia „un rol conducător în păstrarea patrimoniului cultural”: „Prin aceasta, ne exprimăm marele nostru respect față de alte culturi. Bisericile fortificate medievale din Transilvania sunt o parte a patrimoniului cultural european.” Pe lângă Movile (protopopiatul Sibiu), vor beneficia de această donație și Agârbiciu (protopopiatul Mediaș) și Daia (protopopiatul Sighișoara).

Deja în urmă cu șase ani, biserica fortificată din Moardăș (protopopiatul Mediaș) a beneficiat de un ajutor financiar de 39.185 USD din aceleași fonduri ale Ambasadorului SUA pentru conservarea patrimoniului cultural, cu care s-au efectuat lucrări de conservare. Mai multe alte inițiative au fost finanțate din bugetul AFCP în trecut: lucrările extinse de consolidare a sinagogii din Oradea (2012), a cetății și catedralei romano-catolice din Alba Iulia (2009), un proiect cultural curinzător pentru romi (2007) sau lucrările de restaurare din curtea interioară a mănăstirii Stavropoleos din centrul vechi al Bucureștiului (2003).

Episcopul Reinhart Guib a mulțumit în numele Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România și al Fundației Biserici Fortificate pentru ajutorul generos și a apreciat susținerea diplomatului american pentru manifestațiile de protest ale societății civile împotriva corupției și nepotismului, subiecte care continuă să facă parte din actualitatea românească: „Cu ajutorul dumneavoastră și împreună cu presa și cu societatea civilă vom asigura triumful democrației și al statului de drept”. Ambasadorul Klemm și-a exprimat interesul deosebit față de evoluția politică și a dat asigurări jurnaliștilor prezenți că va susține în continuare lupta anticorupție.

Sebastian Bethge, reprezentant pentru protecția patrimoniului din cadrul Fundației Biserici Fortificate, a condus apoi oaspeții prin biserică și prin fortificațiile din cetate. Prof. Dr. Liviu Gligor, arhitectul coordonator al celor trei proiecte sprijinite de AFCP, a prezentat explicații de specialitate legate de bisericile fortificate. De asemenea, preotul Hildegard Servatius-Depner din Agârbiciu și Uwe Hann de la Asociația Șapte Brazi din Daia au avut ocazia să mulțumească personal oaspeților americani pentru sprijinul financiar.

De-a lungul întregii vizite, vremea deosebit de frumoasă și grădina plină de flori a cetății din Movile au constituit cadrul ideal pentru o întâlnire fructoasă și plină de optimism. Oaspeții au savurat și un dejun delicios cu produse biologice de la producătorii din zonă, iar evenimentul a marcat începutul unui proiect promițător pentru cele trei biserici fortificate, într-o atmosferă destinsă și prietenoasă.

Vezi și: Seria de poze "AFCP"